Johanna Jansson, TKI-päällikkö / Yrittäjyys ja hyvinvointi, Centria-ammattikorkeakoulu
Pyyntö My Way 2 -hankkeen blogiin kirjoittamisesta pysäytti minut pohtimaan vuosiani työelämässä ja sitä, löytyykö tapahtumarikkaiden vuosien käänteistä punaista lankaa: mitä yhteistä on hyvin erityyppisissä työtehtävissäni? Kuluneeseen reiluun vuosikymmeneen valmistumiseni jälkeisessä työelämässä mahtuu kolme työnantajaa, kolme lasta ja kolme kotikaupunkia. Olen kulkenut urapolullani tilintarkastuksesta ja konsultoinnista rakennusalan kautta korkeakoulumaailmaan.
Valmistuin vuonna 2007 kauppatieteiden maisteriksi Åbo Akademista. Päätös tutkinnon opiskelemisesta ruotsin kielellä syntyi hetkessä, kun minulle abiturienttikeväänä selvisi, että myös suomenkieliset voivat hakea opiskelupaikkaa kielikokeen kautta. Pidin opintoja toisella kotimaisella kielellä loistavana mahdollisuutena harjoitella ”pakkoruotsi” käyttökelpoiseksi.
Opintojeni jälkeinen ensimmäinen työpaikka löytyi tilintarkastus- ja konsultointialalta, joka tarjosi monipuolisesti näkymiä erilaisiin yrityksiin, organisaatioihin ja liiketoimintoihin. Asiantuntijatiimin jäsenenä työskentelin sekä numeroiden että ihmisten parissa; pääsin asiakasrajapintaan toimistoihin, tehtaille ja varastoille sekä palavereihin yritysjohdon kanssa. Aloitin työni Turussa, josta siirryin myöhemmin yhtiön pääkonttorille Helsinkiin. Asiakaskuntaani kuului yrityksiä pienyrityksistä kansainvälisiin pörssiyhtiöihin.
2010-luvun alkupuolelle mahtuu kohtuullisen suuri määrä vaipanvaihtoja, vaunulenkkejä ja tunteja hiekkalaatikon reunalla. Neljä vuotta kotona kolmen pienen tyttären kanssa eivät näy ansioluettelossani, vaikka organisoinnin ja ongelmanratkaisun opintoja tuli suoritettua vähintään yhden maisteritutkinnon verran.
Kotiäitivuosieni aikana muutimme mieheni kotiseudulle Keski-Pohjanmaalle, ja palasin työelämään uudessa kotikaupungissamme Kokkolassa. Alanvaihto houkutteli – hain rohkeasti projektipäällikön paikkaa rakennusalan yrityksessä. Asuntoyhtiörakentamisen projektinjohtotehtävät veivät minut neuvottelupöytiin kaavoittajien, arkkitehtien, kiinteistövälittäjien, asuntorahastojen ja pankkien kanssa. Kauppatieteiden opinnoissa ja aiemmissa työtehtävissä karttunut ymmärrys euroista sekä yhtiö- ja sopimusoikeudesta loivat hyvän pohjan alanvaihdolle.
Kiinnostus korkeakouluihin työyhteisönä oli jäänyt kytemään opiskeluajan loppuvaiheessa, jolloin yrityselämä oli vienyt tuoreen maisterin mukanaan. Mahdollisuus päästä korkeakoulumaailmaan osui kohdalle vuosikymmen myöhemmin Centria-ammattikorkeakoulussa, jonka tehtäviin kuuluu opetuksen ohella tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kautta toteutettava aluekehitystyö. Hankkeista, koulutuksista ja palvelumyynnistä koostuva TKI-toiminta on Centriassa laajaa, ja se on organisoitu alakohtaisiin tiimeihin. Työskentelen yrittäjyyteen ja hyvinvointiin erikoistuneen tiimin esimiehenä vastaten tiimin henkilöstön, budjetin ja strategian johtamisesta.
Sen lisäksi, että kauppatieteellinen osaaminen on hyvä perusta myös TKI-päällikön tehtäviin, hyödynnän nykyisessä työssäni oppeja johtamisesta, jota olen nähnyt ja kokenut urani aikana. Työ parinkymmenen hengen asiantuntijatiimin esimiehenä vaatii päätöksentekokykyä ja jämäkkyyttä mutta ennen kaikkea taitoa johtaa korvilla ja sydämellä.
En voi myöskään olla mainitsematta sitä hyötyä, jonka olen saanut sujuvasta ruotsin kielestä. Sen lisäksi, että toisen kotimaisen kielen hallinta on tarjonnut hienoista etulyöntiasemaa jo työnhakutilanteissa, se on helpottanut toisinaan tilintarkastusasiakkaan, asunnonostajan ja tiimiläisen luottamuksen saavuttamista, kun vuorovaikutusta on pystynyt tarjoamaan kumppanin äidinkielellä.
Kauppatieteellistäkin osaamista tärkeämpänä, punaisena lankana urallani ovat olleet ne taidot, joita on harjoiteltu opintien alkumetreiltä lähtien: lukeminen, kirjoittaminen ja puhuminen ja kuunteleminen. Itsestään selviä, kaikkien hallitsemia perusjuttuja – vai ovatko? Kaikki työtehtäväni ovat edellyttäneet erityyppisten aineistojen tulkintaa; toimintakertomuksia, sopimuksia, strategioita, projektisuunnitelmia… Tehtäviini on kuulunut myös monenlaisten tekstien, kuten raporttien, esitteiden, yhtiöjärjestysten, tarjouspyyntöjen ja ohjeiden laatimista. Ennen kaikkea minun on pitänyt osata puhua ja kuunnella: hallita erilaiset vuorovaikutustilanteet, esiintyä monenlaisissa tilaisuuksissa ja neuvotella vaativissakin olosuhteissa. Ilman näitä hyvin harjoiteltuja perustaitoja pelkkä liiketaloudellinen osaaminen ei olisi riittänyt viemään minua eteenpäin työelämässä.
My Way 2 -projekti tarjoaa koulutusta ja valmennusta edellä mainittujen taitojen ja myös muiden työelämätaitojen harjoitteluun – lämpimästi tervetuloa oppimaan ja verkostoitumaan hankkeen tapahtumiin!
My Way 2 -projekti liittyy työn saamiseen, työn tekemiseen, työssä jaksamiseen ja yleisesti työssä tapahtuviin muutoksiin. Projektin tavoitteena on edistää ja parantaa työnhakijoiden, -tekijöiden ja työnantajien vuoropuhelua kaikissa työuraa koskevissa nivelvaiheissa. Blogissa eri työelämän edustajat pohtivat omaa työuraansa ja siihen liittyviä asioita. Uusi blogikirjoitus ilmestyy kerran kuussa.