Paula Oja, koulutuspäällikkö, Centria-ammattikorkeakoulu
Työnhakija etsii itselleen sopivaa työpaikkaa ja joskus työnhaku voi olla pitkäkin prosessi, polku kohti työllistymistä. Voi joutua kääntämään monta kiveä ennen kuin se oikea työpaikka löytyy. Työhakemuksia pitää lähettää ja haastatteluissa käydä, eikä työn löytyminen ole aina helppoa. Esimerkiksi pienemmillä paikkakunnilla sopivia avoimia työpaikkoja ei välttämättä ole kovin usein ja hakijoita paikkoihin voi olla paljon. Työnhaussa ei kannata kuitenkaan lannistua, vaan ottaa kaikki keinot käyttöön.
Mistä niitä työpaikkoja sitten löytyy? Työpaikkailmoitukset ja TE-palveluiden nettisivut ovat useimmille ne paikat, joista työtä ensimmäisenä etsitään. Mutta tiesitkö, että avoimet työpaikat ovat vain jäävuoden huippu? Vain noin kolmasosa työpaikoista on avoinna ja löydettävissä avoimista työpaikkailmoituksista. Missä sitten on ne kaksi kolmasosaa työpaikoista? Mitä kiviä pitää kääntää, jotta ne löytyvät?
Iso osa mahdollisista työpaikoista on piilotyöpaikkoja. Paikkoja, joita ei ole vielä laitettu avoimeksi, tai jotka eivät koskaan tulekaan avoimeksi. Työpaikkoja, joihin palkataan se sopivin hyvä tyyppi, jonka joku tuntee ja vinkkaa työnantajalle. Tai se hyväksi havaittu harjoittelija, joka on juuri sopivaan aikaan näyttänyt osaamistaan työharjoittelussa tai ollut töissä palkkatuella. Tai se hakija, joka haki edellistä avointa paikkaa, eikä tullut siihen valituksi, mutta olisikin juuri sopiva tähän uuteen avautuvaan paikkaan. Tai se henkilö, joka juuri oikeaan aikaan sattuu lähettämään avoimen hakemuksen yritykseen. Pyri olemaan juuri tuo henkilö, joka on oikeaan aikaan oikeassa paikassa! Ole aktiivinen ja hae töitä monesta eri kanavasta.
Muista hyödyntää verkostot. Juuri sinulle sopiva työpaikka voi tulla vastaan kovan työn tuloksena, monien hakemusten ja haastattelujen jälkeen. Tai se voi tulla vastaan lenkkipolulla, lapsia harrastuksiin kuljettaessa, entistä työ- tai opiskelukaveria kaupassa nähdessä tai vaikkapa kuntosalilla. Kerro verkostoille, että etsit töitä ja laita viidakkorumpu soimaan. Juuri naapurin työpaikalla saatetaan tarvita sinunlaistasi työntekijää tai samassa harrastuspiirissä käyvän työpaikalla on tulossa paikka auki. Tai entinen työkaveri muistaa sinut ahkeraksi työntekijäksi ja vinkkaa sinua esimiehelleen, joka etsii uutta työntekijää.
Eikä hätää, vaikka et vielä tuntisi paikkakunnalla ketään tai verkostot ovat pieniä. Uusia verkostoja voi luoda vaikka sosiaalisen median kautta. Sosiaalinen media on nykypäivänä tärkeä työnhakukanava. Työkaluna voi olla esimerkiksi Facebook, Twitter tai LinkedIn. Seuraa kiinnostavia kanavia, yrityksiä ja ihmisiä, kutsu verkostoosi, tykkää ja kommentoi. Tutustu sosiaaliseen mediaan rohkeasti ja sinulle sopivalla tavalla. Seuraa myös yritysten nettisivuja ja laita hakemuksia niiden kautta. Osallistu rekrytointitapahtumiin, joissa pääset tapaamaan yrityksiä. Pidä työnhakuasiakirjat ajan tasalla ja lähetä CV:si tai kontaktoi esim. LinkedInin kautta heti tapaamisen jälkeen. Hyödynnä myös rekrytointiyrityksiä ja jätä hakemuksia niiden kautta.
Tulevia avoimia työpaikkoja löydät myös lehtijutuista ja uutisista. Älä lue vain työpaikkailmoituksia, vaan tulkitse myös uutisia. Esimerkiksi juttuja paikkakunnan yrityksestä, joka rakentaa uutta hallia ja laajentaa toimintaansa tai on saanut isoja kauppoja. He tulevat todennäköisesti tarvitsemaan laajentumisen myötä lisää työvoimaa. Kannattaa kysyä jo ennen kuin paikat tulevat julkisesti avoimeksi niin voit saada työtä, ennen kuin kymmenet muut laittavat hakemuksiaan. Lähetä avoimia hakemuksia sinua kiinnostaviin yrityksiin, vaikka niissä ei juuri sillä hetkellä olisikaan paikkaa avoinna.
Työpaikan etsiminen voi olla joskus haastavaa. Usko itseesi ja omaan osaamiseesi, oikea paikka löytyy kyllä, kun sinulla on motivaatiota ja oikea asenne! Oman osaamisen tiedostaminen on tärkeää ja työnhakuasiakirjat ja työhakutaidot tulee olla kunnossa. Työpaikan etsinnässä toisilla kriteerit ovat laajemmat kuin toisilla. Joku etsii juuri sitä oman alan työtä, toiselle käy mikä tahansa työ, joku vielä miettii omaa toiveammattiaan ja mitä haluaisi tehdä, jollakin on hyvin selkeänä, millaista työtä etsii. Jokainen on omalla polullaan etsimässä omaa paikkaansa työelämässä. MyWay 2 -hankkeessa järjestämme työnhakua tukevia valmennuksia sekä annamme tarvittaessa ohjausta ja tukea työllistymisen polun eri vaiheissa. Henkilökohtaisessa ohjauskeskustelussa saat tukea tarpeen mukaan esimerkiksi oman osaamisen kartoittamiseen, sopivan alan, ammatin tai yrityksen löytymiseen tai kontaktien luomiseen. Voimmepa vinkata sopivasta piilotyöpaikastakin, jos tiedämme jonkun juuri sinulle sopivan paikan.
My Way 2 -projekti liittyy työn saamiseen, työn tekemiseen, työssä jaksamiseen ja yleisesti työssä tapahtuviin muutoksiin. Projektin tavoitteena on edistää ja parantaa työnhakijoiden, -tekijöiden ja työnantajien vuoropuhelua kaikissa työuraa koskevissa nivelvaiheissa. Blogissa eri työelämän edustajat pohtivat omaa työuraansa ja siihen liittyviä asioita. Uusi blogikirjoitus ilmestyy kerran kuussa.