Heidi Kaartinen, TKI-asiantuntija/hankeviestintä, Centria-ammattikorkeakoulu
Vuodenvaihteessa on tietynlainen taianomainen tunnelma, joka nollaa aikaisempaa elämää ja antaa uuden alun. Uusi vuosi tarjoaa mahdollisuuden muuttaa elämän suuntaa, tehdä päätöksiä ja lupauksia – tai jatkaa valitulla ja hyväksi havaitulla polulla.
Vuosi 2020 oli varmasti monelle henkisesti raskas ja pelottavakin vuosi. Sairastumisen pelko varjosti arkea ja osa joutui kärsimään sairauden aiheuttamat vaikutukset menettämällä työnsä tai tulemalla lomautetuksi. Elämä muuttui epävarmaksi jo alkuvuodesta ja pysyi sellaisena loppuun saakka. Ne, jotka työnsä saivat pitää, joutuivat mukautumaan uudenlaiseen työkulttuuriin, jossa työyhteisön jäsenet etääntyivät fyysisesti toisistaan ja kalenterit täyttyivät erilaisista virtuaalitapahtumista ja -palavereista. Kahvitauolla istuttiin työkavereiden kanssa kahden metrin turvavälein – jos nyt yleensä saman katon alla oltiin. Tällainen äkillinen muutos on monelle vaikeaa omaksua ja työhyvinvointikin kärsii.
Kun vuosi nyt vaihtui, ovat odotukset korkealla. Rokotteiden tullessa käyttöön on odotettavissa, että työ- ja liike-elämä avautuvat. Ehkä lomautukset vihdoin loppuvat ja yritykset uskaltavat alkaa rekrytoimaan lisää väkeä. Ja kuka ties, ehkä viruksen aiheuttama paikallaan pysyminen on luonut uusia innovaatioita, joiden tuottamiseen pääsemme osallistumaan. Moni odottaa myös valtioiden rajojen avautumista (niin myös tämän kirjoittaja) ja sitä, että vaikka ei heti lentolippuja olisikaan varaamassa, niin siihen kuitenkin olisi mahdollisuus. Avoin maailma on ollut meille jo pitkään itsestäänselvyys ja oikeus.
Varmaa on, että me selviämme tästä tavalla tai toisella. Vaikka odotukset kohdentuvat nyt erityisesti rokotteisiin, on omalla toiminnallamme, yhteistyöllä ja myötätunnolla suuri merkitys siihen, miten me toivumme koronan vaikutuksista. Kädet eivät taida kulua pesemisestä ja muutkaan varotoimet eivät meitä vahingoita niin kauan kuin niihin on tarvetta.
My Way 2 -hanke tarjoaa valmennuksia, jotka tukevat sekä työnantajien että työnhakijoiden työllistämiseen ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Valmennuksia pidetään helppojen verkkotyökalujen avulla netissä, kunnes on riittävän turvallista tavata kasvotusten. Nämä osallistujille ilmaiset valmennukset kannattaa napata nyt omaan työkalupakkiin. Käy siis kurkkaamassa tarjontaa tapahtumat-osiosta ja ilmoittaudu mukaan.
Tämä vuosi herättää erityisesti toiveita uudesta ja paremmasta arjesta. Kuinka sen käytät, valinta on sinun!
Centria-ammattikorkeakoulu
etunimi.sukunimi@centria.fi
My Way 2 -projekti liittyy työn saamiseen, työn tekemiseen, työssä jaksamiseen ja yleisesti työssä tapahtuviin muutoksiin. Projektin tavoitteena on edistää ja parantaa työnhakijoiden, -tekijöiden ja työnantajien vuoropuhelua kaikissa työuraa koskevissa nivelvaiheissa. Blogissa eri työelämän edustajat pohtivat omaa työuraansa ja siihen liittyviä asioita. Uusi blogikirjoitus ilmestyy kerran kuussa.