Laura Palovuori, TKI-asiantuntija
Paikallinen kotiseutuyhdistys ylläpitää kokonaista museokylää, ja sen hoito tapahtuu tavallisesti pelkin talkoovoimin. Vaikka varsinainen talkootyö sekä itse harrastustoimintaan osallistuminen ovat tärkeitä, voi yhdistyksiin myös työllistyä. Tänä kesänä kotiseutuyhdistys sai apua yllättävältä suunnalta. Yhdistystoimintaa kaikille – Föreningliv för alla -hankkeen kautta oli kotiseutuyhdistyksessä työkokeilussa kaksi maahanmuuttajaa. Kokemus oli myönteinen kaikille osapuolille. Yhdistykset ovat oivallinen paikka tutustua työelämään ja myös suomalaisiin.
Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja on tyytyväinen afganistanilaiseen sekä syyrialaiseen työmieheen. Hän toteaa, että yhtä taitavia käsityöläisiä ei taida syntyperäisistä suomalaista löytyä. Heidän oma-aloitteellisuutensa johdosta museorakennuksien kunto on kohentunut, nurkkalaudat on uusittu, rännit putsattu ja jopa uusi savupiippu muurattu.
Projektityössä saan aitiopaikalta seurata tällaisia onnistumistarinoita. Korona on rajoittanut kokoontumisia ja yhdistykset ovat oikeastaan vain sinnitelleet elossa viimeiset puolitoista vuotta. Hiljaiseloa on kuitenkin voitu käyttää hyödyksi suunnittelemalla tulevaa ja pitämällä yhteyttä.
Yhdistystoiminta on osa melkein kaikkien suomalaisten elämää, yhdistyksissä liikutaan, ommellaan, tavataan ystäviä, juodaan kahvia ja visioidaan tulevaa. Yhdistykset toimivat myös erilaisten ihmisryhmien edunvalvojana. Yhdistyksissä tarvitaan jokaisen osaamista, yksi on hyvä suunnittelemaan, toinen on innostuja, kolmas on käytännöllinen toteuttaja, neljäs tiedottaa.
Yhdistyksillä on oikeastaan kaksi tärkeää tehtävää: yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen. Yhdistystoimintaa kaikille -hanke nostaa pöydälle kolmannen näkökulman; nimittäin sosiaalisten verkostojen merkityksen työpaikan saamisessa. Yhdistystoiminnassa oppii tärkeitä taitoja ja samalla kielitaito kohenee. Yhdistyksissä voi näyttää, mitä osaa. Kun sitten hakee töitä, on mukavaa kun ystäväpiiristä löytyy sopiva suosittelija.
Ja kyllä, paikallisen kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja on ehdottoman varma siitä, että voi suositella kahta työmiestään, mihin he sitten ikinä hakevatkin.
Yhdistystoimintaa kaikille -projektissa Centria-ammattikorkeakoulu tekee yhteistyötä Pietarsaaren seudun kotoutumisyksikön ja Yrkesakademin i Österbottenin kanssa. Kun me Centrialla pidämme yhteyttä yhdistyksiin, niin kotoutumisyksikkö etsii kainoja, joilla yhdistystoiminta saataisiin osaksi kotoutumissuunnitelmaa. YA puolestaan luo koulutusmateriaalia, joka kertoo siitä, mitä yhdistyselämä on. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto sekä Svenska kulturfonden.
Laura Palovuori
TKI-asiantuntija
Centria-ammattikorkeakoulu
etunimi.sukunimi@centria.fi